Organist

Vanaf maart 1985 tot september 2018 was Gerda als organist/kerkmusicus werkzaam in de St. Pancratiuskerk te Sassenheim. Zij begeleidde daar o.a. het gemengd koor St. Pancratius en was mede verantwoordelijk voor de liturgische invulling van diverse vieringen. De St. Pancratiuskerk is de locatie voor haar orgellessen gebleven.


Gerda achter het Vermeulen orgel

De orgels van de St. Pancratiuskerk

De St. Pancratiuskerk bezit twee orgels: het Vermeulen orgel uit 1973 en het Vollebregt orgel uit 1873. De Stichting Vrienden Vollebregt Orgel (SVVO), waar Gerda voorzitter van is, is een stichting met als doelstelling het bespeelbaar houden van het Vollebregt orgel. Deze twee orgels zijn ook de twee lesinstrumenten voor haar orgelleerlingen. Een paar keer per jaar worden er op deze instrumenten concerten gegeven.  Het Vermeulen orgel (1973)

Dit instrument is in 1973 gebouwd door Vermeulen Orgelbouw te Alkmaar. Aangezien het orgel bovenop de koorzolder niet goed meer functioneerde, heeft het toenmalig kerkbestuur ervoor gekozen een nieuw koororgel te laten bouwen. De restauratie zou immers net zoveel gaan kosten als het plaatsen van een nieuw instrument. Ook de liturgische vernieuwingen die toen plaatsvonden waren reden genoeg om te kiezen voor een nieuw koororgel. Het koor kreeg een plaats dichtbij het liturgisch centrum (het altaar) om zo actiever betrokken te zijn bij de viering van de liturgie. Het orgel heeft 13 stemmen en is in 2001 door Jan Spijker van de firma Flentrop prachtig geïntoneerd. Tevens is er een dispositiewijziging aangebracht; het register Scherp 3st. uit het Borstwerk is vervangen door de Nasard 22/3. De Prestant 2’ is opgeschoven en omgeïntoneerd naar een Fluit 2’.


Dispositie van het Vermeulen orgel


Hoofdwerk

Prestant 8’

Octaaf 4’

Holpijp 8’

Open fluit 4’

Sesquialter 2st.

Mixtuur 4-5 st.

Trompet 8’

Borstwerk

Roerfluit 8’

Fluit 4’

Fluit 2’

Nasard 2’ 2/3

Pedaal

Subbas 16’

Gedekt 8’

Koppels

I-II

P-I

P-II

A = 440Hz